LA LESSIVE ET AUTRES HISTOIRES DES FEMMES MIGRANTES.

(A NAGYMOSÁS. TÖRTÉNETEK MIGRÁNS NŐKRŐL)

Editions d'en bas, 2017.

BEMUTATÓK, FELOLVASÁSOK ÉS ELŐADÁSOK

·       Salon du livre de Genčve 2017. Felolvasás Tania Nerfin és Pascal Cottin közreműködésével, Genf, 29 avril 2017.

·       Salon du livre de Genčve 2017. Kerekasztal beszélgetés Albana Krasniqi, Krysia Dowmont et Max Lobe részvételével, Genf, 30 avril 2017.

·       Soirée lecture, Felolvasó est, Théâtre St Gervais, Genčve, 3 mai 2017.

·       Festival In-Cité 2017, Lausanne Irodalmi Fesztivál, 9-10 juin 2017.

·       Festival Livre sur les Quais, Morges Irodalmi Fesztivál, Suisse, 2, 3 et 4 septembre, 2017.

·       Radioliteractif, Sita Pottacheruva irodalmi műsora, Radiocité, 19/09/2017.

·       Festival Livres-en-lumičres, Ferney-Voltaire Irodalmi Fesztivál, France, 7 octobre 2017.

·       Rencontres littéraires, Felolvasás és beszélgetés, Genčve, 13 octobre, 2017.

·       5čmes Rencontres de la Diversité, (Diverzitás, Nemzetközi irodalmi találkozó), Centre Francophonie de Bourgogne, Le Creusot, Franciaország, 22-25 novembre 2017.

·       Raconter le parcours des femmes migrantes, Les Yeux dans les Yeux, Une émission de Pascal Décaillet, Léman Blue Télévision ; Genčve, 18 April 2018.

·       Lecture en musique, Zenés felolvasás, Caroline Gasser et Manuel Calderon közreműködésével, ICAM-L’Olivier, Institut des Cultures Arabes et Méditerranéennes, Genčve, 19 avril 2018.

·       Rencontres, Charlotte Lang irodalmi műsora, Radiocité, 14 et 15 May 2018.

·       Punch, Charlotte Lang interjú, Radiocité, 19 Oct 2018.

·       INTERACCIÓ 18, Colloque Sobre la humanidad de los humanos, (Nemzetközi konferencia az emberiség emberségéről) Barcelona, Spanyolország, 9-11 Oct 2018.

·       Festival Livres en Ville, (Livres en Ville Könyvfesztivál) Felolvasás Tania Nerfin et Pascal Cottin közreműködésével, Librairie de L'Île, Genčve, 2 mai 2019.

·       La bugaderia, diŕleg amb Yudit Kiss. Festival Només d’Anada, (Nemzetközi irodalmi fesztivál. Előadás és workshop), Roca Umbert. Fŕbrica de les Arts ; Granollers, Spanyolország, 12 mai 2022.

Link : https://www.youtube.com/watch?v=AIlFoGGzcPE

·       Réfugiés et migrants ŕ Genčve. Construire une nouvelle vie : des espoirs aux réalités. Dialogue intergénérationnel organisé par Greycells. (Genf Fórum migránsokról és menekültekről) Tania Nerfin et Paco Chambi közreműködésével. Palais Eynard, Genf, 6 décembre 2022.

Link : https://greycells.ch/intergenerational-dialogue-2022/

 

KRITIKÁK

"A könyv különböző sorsok mozaikjává áll össze, amelyeket a jobb élet keresésének reménye köt össze. Az olvasó megismerkedik a szereplők egymástól nagyon különböző társadalmi hátterével, kultúrájukkal, gyökereikkel és újra megállapíthatja, hogy ahhoz, hogy az ember elhagyja az otthonát, bátorságra és az újrakezdéshez nagyon sok erőre van szüksége."

Sonya Mermoud, Hommage ŕ des migrantes, ces héroďnes…L’Evčnement syndical, No. 35- 30 August 2017.

 

"A könyv pontosan eltalálja a hangot, amelyen a migrációról irodalmi szinten lehet beszélni (…) a szerző egy olyan stílizált, sokszor meseszerű elbeszélésmódot alkalmaz, amely megadja a szereplőknek kijáró tiszteletet és visszaadja méltóságukat, anélkül, hogy sorsuk tragikus mozzanatait elhallgatná."

Sita Pottacheruva, Introduction, Radioliteractif, Radio Cité Genčve, 19 septembre 2017.

 

"……ebben az elbeszéléskötetben YK rátalált arra a pontos és költői elbeszélésmódra, amelyen egy aktuális problémáról az irodalom nyelvén lehet beszélni."

Sita Pottacheruva, Récits des femmes migrantes, Le Courrier, 22 Septembre 2017.

 

"A Nagymosás az elemi emberi érzések kalauza, útmutató a boldogság kereséséhez. (…) Egy olyan mesemondó bölcsességével, aki a neurológiai tudomány világában is otthonosan mozog, YK tökéletesen tudja, hogyan lehet szereplőivel együttérezni. Írásaiban Genf az intenzív érzelmek birodalmává változik, és az olvasó többé nem tud egy bevándorlóra anélkül nézni, hogy ne kezdjen el azon töprengeni, hogy vajon az ő története hogyan kezdődött."

Joëlle Kuntz, Des femmes blessées et réparées ,   Le Temps, 19 décembre 2017.

 

"YK eljuttatja hozzánk azoknak a migráns nőknek a hangját, akik gyakran nem mernek vagy nem akarnak életük és vándorlásaik fájdalmas szakaszairól beszélni. YK megmutatja, hogy annak ellenére, hogy mennyit szenvedtek, ezek az asszonyok képesek voltak megőrizni emberi méltóságukat és belső szépségüket."

Lento Blanche et Falaize Clémence, Diversité News, Le Journal des 5čmes Rencontres de la Diversité, Le Creusot, décembre 2017.

 

2018 márciusában a La lessive felkerült a Hors Concours díj, a francia nyelvű független könyvkiadás szakmai díja hosszú listájára.

 

„…a címet látva attól tartottam, hogy nyomasztó olvasmány lesz. A téma meglehetősen nehéz. De ellenkezőleg (…) a történetekből melegség sugárzik. Rettenetes eseményeket mesélnek el, de rendkívül tapintatosan (…) a könyvben megtestesül ezeknek a túlélő asszonyoknak a rendkívüli ereje. (…) beszél a migrációról, a nők helyzetéről, az anyaságról, a családi örökségről, hagyományokról (…) nagyon jelentős könyv … lényegbe vágó…”

Edith, Du temps pour nous,   március 23 2019.

 

„…megrendítő történetek, amelyek mélyen megérintik az embert (…) lehetetlen nem átérezni ezeknek az asszonyoknak a fájdalmát és ritkán megadatott örömeit. A történetekben, akkor is, amikor a legnagyobb borzalmakat mesélik el, mindig van valami fény. Olyan ez a könyv, amilyennek egy irodalmi műnek lennie kell."  

David Rumeaux, Sens critique,   28 aoűt 2020.