La lessive et autres histoires des femmes migrantes, (A nagymosás és más noi migráns történetek), Editions d'en bas, 2017

'A nagymosás és más noi migráns történetek' 15 rövid írásból álló novellafüzér, olyan Genfben élo nokrol, akiket a háborúk, fegyveres konfliktusok, üldöztetés, nyomorúság vagy egy jobb élet reménye elszakított az otthonától. A valódi élettörténeteken alapuló elbeszélések foszereploi kemény megpróbáltatásokat éltek át, de volt erejük és bátorságuk újraépíteni az életüket. Algériától Törökországig, Argentínától Ruandáig, a különbözo országokból, rendkívül eltéro kultúrákból és társadalmi helyzetbol származó asszonyok történeteit az köti össze, ami mindnyájunkban közös: az élet értelmének keresése, a vágy, hogy olyan szabad, emberhez méltó életet éljünk, amelyben a szeretet, a szolidaritás és az igazság uralkodik.
Az egyéni élettörténetek mögött felvillannak a huszadik század drámai eseményei, amelyek emberek millióit tették hontalanná: az örmény népirtástól a Balkán háborúkig, a második világháborútól a Közel-Kelet hányatott történetéig. Az események dramaturgiáját követve az elbeszélések különbözo mufajokban és stílusokban íródtak, a klasszikus novellától a meseszeru paraboláig, hol költoi, hol tárgyilagos, hol ironikus hangnemben.


A könyvet a következo eseményeken mutatták be:


Részletek a kritikákból

"A könyv különbözo sorsok mozaikjává áll össze, amelyeket a jobb élet keresésének reménye köt össze. Segítségével megismerkedhetünk a szereplok nagyon különbözo társadalmi hátterével, kultúrájukkal, gyökereikkel és újra megállapíthatjuk, hogy ahhoz, hogy az ember elhagyja az otthonát, nagyon sok bátorságra és az újrakezdéshez kello erore van szüksége."

Sonya Mermoud, Hommage à des migrantes, ces héroïnes…L’Evènement syndical, No. 35- 30 August 2017.


" A könyv rátalál a megfelelo hangra, amelyen a migrációról lehet beszélni (…) egy olyan stílizált, sokszor meseszeru elbeszélésmódra, amely lehetové teszi, hogy felmutassa a szereplok belso szépségét és méltóságát, anélkül, hogy sorsuk tragikus mozzanatait elhallgatná."

Sita Pottacheruva, Introduction, Radioliteractif, 19 septembre 2017, Radio Cité Genève


"……ebben az elbeszéléskötetben YK megtalálja azt a pontos és költoi hangot, amelyen egy aktuális problémáról irodalmi szinten lehet beszélni."

Sita Pottacheruva, Récits des femmes migrantes, Le Courrier, 22 Septembre 2017


"A Nagymosás az elemi emberi érzések kalauza, útmutató a boldogság kereséséhez. (…) Egy olyan mesemondó bölcsességével, aki a neurológiai tudomány világában is otthonosan mozog, YK tökéletesen tudja, hogyan lehet az empátiát eloidézni. Írásaiban Genf az intenzív érzelmek birodalmává változik, és az olvasó többé nem tud egy bevándorlóra anélkül nézni, hogy ne kezdjen el azon töprengeni, vajon az o története hogyan kezdodött."

Joëlle Kuntz, Des femmes blessées et réparées ,   Le Temps, 19 décembre 2017


"YK eljuttatja hozzánk azoknak a migráns noknek a hangját, akik gyakran nem mernek vagy nem akarnak életük és vándorlásaik fájdalmas szakaszairól beszélni. YK megmutatja, hogy annak ellenére, hogy mennyit szenvedtek, ezek az asszonyok képesek voltak megorizni emberi méltóságukat és belso szépségüket."

Lento Blanche et Falaize Clémence, Diversité News, Le Journal des 5èmes Rencontres de la Diversité, Le Creusot, décembre 2017.


2018 márciusában a La lessive felkerült a Hors Concours díj, a független könyvkiadás szakmai díja hosszú listájára.


Vissza